Nieuws

Geen grote zorgen blauwtong, meer... 

 

De wolf rukt op, 
straks probleem in NL?

lees artikel (in Duits)

 

TE KOOP:

Suffolk Uithangbord
lees meer...

Suffolk familiedag 28 september 2013

Even voorstellen: mijn naam is Maaike van Trierum en samen met mijn man Rien hebben wij de woning en de landerijen van Hildert en Truus van Eck in Lunteren overgenomen. Niet hun schapen, maaaar, u begrijpt het al, wel verliefd geworden op het ras suffolk. Dus, dit voorjaar alvast 5 ooilammeren aangeschaft bij Henk-Jan Westhoff. Bovendien nog 5 drachtige ooien bij Steven Cox van Tomcroft in Engeland. Maar nu ter zake:

Voor meer contacten en info betreffende suffolks leek het ons leuk en waardevol de eerste gelegenheid aan te grijpen om meer kennis op te doen. Dus, familiedag en wel naar Duitsland – Niedersachsen . Hildert en Truus hadden ook aangegeven van de “partij” te willen zijn, dus gezamenlijk richting Holdorf-Fladderlohausen, waar de heer Hagedorn ons opwachtte (kleine 30 deelnemers) en ons meenam naar zijn suffolks in de wei. Zeker de moeite waard, prachtig uitziende schapen en royale weideoppervlakken met rust (verkeerslawaai) zoals wij die bij ons in Holland niet kennen.

Vervolgens werden wij (be)geleid (fokkers/eigenaren, geen schapen) naar het woonhuis van de heer Hagedorn, waar een welkome lunch was voorbereid. Gewoon in een open loods, lekker basic, en het weer was er naar – gelukkig.

Koffie, frisdrank, overheerlijke broodjes met lokaal beleg, niets kwamen we tekort. Met dank!

Om ons enigszins aan het schema te houden was vervolgens de schapenkudde van de heer Wachsmuth in Elsfleth aan de beurt.

Deze schapenhouder had slechts een gering aantal stamboek suffolks, maar wel een heel groot aantal gekruiste suffolks (600+) voor het begrazen van de dijken. Als je de erbij behorende verhalen moet geloven: heel lucratief, tenminste ten opzichte van Nederland. Overal stonden vergoedingen voor, land werd gratis bijgehouden en sloten bijgewerkt, gratis gebruik van materieel: we wisten niet wat we er van moesten denken.

Nadat we de suffolks bij hem thuis hadden bekeken, werden we binnen gevraagd in een gebouw, dat zowel voor vergaderingen als voor eetfestijnen goed geschikt was.

Hier werd ons een maaltijd geserveerd van schapenbout met sperziebonen met spek en gebakken aardappelen. Voor degenen met bijzondere gaven wat betreft eten kon nog een tweede ronde worden genuttigd. Zo konden we er tenminste allemaal voorlopig weer tegen… Afgesloten met Schnaps, die er wel in ging (Hollanders, hè en… gratis).

Om het programma wat af te wisselen was aan de hand van dia’s van de dijkgraaf een wat oudere (73) “semi-ambtenaar” graag bereid gevonden een en ander te vertellen aan ons Hollanders over de dijkbewaking en –versterking, zoals die in het noorden van Duitsland is opgezet en indien nodig wordt aangepast. Daarbij leken de kennis en de invloed van de 73-jarige van vitaal belang…

Een nogal uitgebreid relaas, waarbij iedereen wel even genoeg had gehoord, temeer daar het in vlot tempo in het Duits werd weergegeven.

Vervolgens gezamenlijk via de weilanden naar verschillende lokaties gereden, waar een deel van de schaapskudde liep te grazen. Indrukwekkend.

Bij terugkomst op de boerderij werd ons nog een staaltje schapen drijven voorgeschoteld met eigen bordercollies. Grappig om te zien.Vervolgens wachtte ons nog koffie, die ons werd aangeboden door onze gastvrouw en gastheer.

Een lekker ontspannen dagje, waarbij weer eens vanuit een ander perspectief naar schapen kon worden gekeken.

Onze dank gaat uit naar de organisatie van het geheel door de betrokken “suffolkers”, die ons samen een geweldig en gezellig uitje hebben voorgeschoteld.

 {besps}famdag2013{/besps}

 

Maaike van Trierum
Lunteren

Agenda 2017

07 april: Ledenvergadering in de keet van Heerde, aanvang 20.00uur

Facebook

 

Suffolkweb

SuffolkFolks

Log in op Suffolkweb voor de laatste digitale SuffolkFolks

Suffolk Stamboek Nederland 2015